Gündem, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Direksiyon sınavında kaç kere stop hakkı var? hakkında bilgiler vereceğiz.
Direksiyon sınavında kaç kere stop hakkı var?
Yokuş bir yolda kalkış yapmanın en basit yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır ve gaza basmadan kendiliğinden gitmek isteyecektir. O anda gaza biraz basarak aracı hareket ettirebilirsiniz. Bu noktada aracı stop ettirmemek çok önemlidir. Çünkü direksiyon sınavı boyunca yalnızca iki kez aracı stop ettirme hakkınız bulunuyor.
Ehliyet Sınav Soruları
Ehliyet sınavları toplam 50 sorudan oluşmaktadır. 4 ana başlıktan oluşan ehliyet sınav sorularının dağılımı şu şekildedir:
- İlk Yardım: 12 adet soru
- Trafik ve Çevre Bilgisi: 23 tane soru
- Motor ve Araç Tekniği: 9 tane soru
- Trafik Adabı: 6 tane soru
Toplam 50 sorudan oluşan ehliyet yazılı sınavının geçiş şartı en az 70 puan alınmasıdır. Değerlendirmeler 100 puan üzerinden yapılır. Adayın en az 70 puan alması için 50 soru arasından en az 35 soruyu doğru yanıtlaması gerekmektedir. Ehliyet sınavında liseye veya üniversiteye giriş sınavlarında uygulanan yanlışların doğruyu götürmesi sistemi uygulanmamaktadır. Ehliyet sınavında 4 yanlış 1 doğruyu götürmez. Bu nedenle en az 35 soruya doğru cevap vermeniz sınavı geçmeniz için yeterlidir. Doğru yaptığınız soruların alanlarına bakılmaz. Örneğin ilk yardım sorularının hepsini yanlış yapmış olabilirsiniz ancak geri kalan 38 soruyu doğru yapmanız sınavı geçmeniz için yeterlidir.
2020 yılında da geçerli olmak üzere, bir sürücü teorik sınava toplam 4 kez ve uygulamalı sınava aynı şekilde 4 kez girme hakkına sahiptir. Sınavlara mazeretsiz bir şekilde giriş yapmayan öğrenci sınav hakkını kullanmış sayılır.
Sınav süresi toplamda 45 dakikadır. Trafik adabı konu başlığı 2016 yılında eklenmiş olup 2020 yılındaki ehliyet sınav soruları arasında yer almaya devam edecektir. Tüm ehliyet sınıfı aday sürücülerine aynı konu başlıklarından oluşmuş sınav yapılmaktadır. Farklı bir sınav sistemi uygulaması geçerli değildir. Seçilen sorular bir sürücünün bilmesi gereken tüm temel konuları içerir. En çok soru trafik ve çevre bilgisi konu başlığından gelmektedir. Bu konu başlığında trafik levhalarının anlamları ve çevre bilgileriyle ilgili sorular sorulmaktadır. Direksiyon sınavına geçilmeden önce tüm bu bilgilerin bilinmesi gerekmektedir. Sürücü adayı trafiğe sürücü eğitmeniyle birlikte çıktığında bu kuralları bilip bilmediği ve ne kadar uyguladığı da ölçülür. O yüzden sınava sadece sınavı geçmek için değil gerçekten kuralları öğrenmek ve onları uygulayan bir sürücü olmak için çalışılmalıdır.