Sağlık kategorisinde, bu yazımızda sizlere Dikkat Eksikliği (Hiperaktivite Bozukluk) Nedir? Belirtileri ve Tedavisi hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Dikkat Eksikliği (Hiperaktivite Bozukluk) Nedir?
Dikkat Eksikliği (Hiperaktivite Bozukluk) çocuklarda ve gençlerde davranışsal ve ruhsal hastalıklar sınıfına girmektedir. Toplumda görülme sıklığı %5-7 gibi çok yüksek oranda olan Dikkat Eksikliği, olağandışı hareketlilik veya anormal derecede aktif olma durumuna verilen isimdir. Dikkat Eksikliğinin (Hiperaktivite Bozukluk) nedeni araştırılırken beyin anatomisi ve fonksiyonlarında bozukluklara rastlanmıştır. Özellikle dikkati toplamayı sağlayan beyin bölgesinde, diğer bireylere göre düşük fonksiyon veya küçülmeler gözlemlenmiştir.
Dikkat Eksikliğinin (Hiperaktivite Bozukluk) nedenleri arasında genetik faktörlerde görülmektedir. Anne ve babasında Dikkat Eksikliği olan çocuklarında bu rahatsızlıkla karşılaşma ihtimali oldukça yüksektir. Ayrıca prematüre doğum veya ciddi kafa travmalarının da Dikkat Eksikliğine (Hiperaktivite Bozukluk) neden olduğu anlaşılmıştır.
Dikkat Eksikliği (Hiperaktivite Bozukluk) Belirtileri Nelerdir?
Dikkat Eksikliğinde (Hiperaktivite Bozukluk) en çok görülen belirti çocuklarda okul başarısında düşüklüktür. Bu hastalığa sahip olan çocuklar konsantre olamaz ve dikkatini bir süre toparlayamazsa dikkatini koruma noktasında sıkıntı ve güçlük geçer. Dikkat Eksikliği bozukluğuna sahip bireyler detaylara dikkat edemez, organizasyon problemleri yaşar, hayallere dalma ve anlatılanları dinlememe gibi belirtiler gösterir. Ayrıca verilen komutları anlamada güçlük çekme, yoğun düşünme gerektiren işlerden kaçınma, günlük yapacağı işleri unutma gibi belirtileri de beraberinde getirir.
Dikkat Eksikliğine (Hiperaktivite Bozukluk) sahip kişilerdeki davranışsal belirtiler ise durduğu yerde duramaz, sessizce bir şeyle meşgul olmada sıkıntı yaşar, çok konuşur, başkalarının sözünü keser, uzun süre aynı yerde oturmakta sıkıntı yaşar, bekleme gerektiren veya sırayla yapılması gereken işlerde sıkıntı yaşamaktadır.
Dikkat Eksikliği (Hiperaktivite Bozukluk) Tedavisi Nasıl Olmalı?
Dikkat Eksikliğinde (Hiperaktivite Bozukluk) her hastalık grubunda olduğu gibi erken teşhis ve tedavi oldukça önemli bir yer almaktadır. İlaçlı ve ilaçsız tedavi yöntemi bulunan bu hastalık grubunda her iki tedavi yöntemi de bir arada kullanılabilir. İlaçsız tedavi olarak mental ve fiziksel egzersizler oldukça büyük bir öneme sahiptir. İlaçsız tedavinin yanı sıra bu süreçte aile içerisinde de ebeveyn eğitimi gereklidir. Ailenin tedavi süreci boyunca sabırlı ve anlayışlı olması gerekmektedir. Tüm bu tedavilerle beraber takip edilen hekim tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. İlaçların düzenli ve önerilen dozda kullanılması tedavinin etkinliği açısından önemlidir.