Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Coğrafya Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Coğrafya Bölümü Nedir?
Coğrafya bölümü; insanlar ve çevreleri arasındaki yerlerin ve ilişkilerin incelendiği akademik bir disiplindir. Dünya ve gezegenlerin topraklarının, özelliklerinin, sakinlerinin ve fenomenlerinin incelenmesine adanmış bir bilim alanı olarak adlandırılabilir.
Ayrıca, insan kültürünün doğal çevre ile nasıl etkileşime girdiğini ve yerlerin insanlar üzerinde nasıl bir etki yaratabileceğini inceliyorlar. Coğrafya, bir şeylerin bulunduğu yerden, söz konusu yerde neden bulunduklarını ve zaman içinde yaşamış oldukları değişimi anlamaya çalışır. Coğrafya, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Coğrafya bölümü Eşit Ağırlık puan türünden tercih edilmektedir.
Coğrafya Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Yeni mezun coğrafyacılar öğretimleri esnasında almış oldukları eğitim kapsamı doğrultusunda formasyon aldıkları takdirde sosyal bilgiler, coğrafya gibi alanlarda öğretmenlik yapabilirler. Akademik kariyerlerine devam etmeyi de tercih edebilirler. Bunların haricinde;
- Meteoroloji,
- Madencilik,
- Doğal Kaynak Yönetimi,
- Ulaşım,
- Tarım,
Gibi alanlarda çalışmayı tercih edebilirler. Söz konusu alanların devlet nezdinde; Maden Tetkik Arama (MTA), Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Bakanlığı gibi çalışma imkanları da söz konusudur. Tabii devlet kurumlarında çalışma ihtimali adayların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puanın yeterliliğine göre değişkenlik gösterir.
ÖSYM Hangi Puan Türü ile Alıyor?
Coğrafya bölümünü okumak isteyen kişilerin ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavında baraj puanının geçilmesinin ardından ikinci oturuma girmeye hak kazanılır. İkinci oturum olan AYT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre üniversiteye yerleştirilmektedir. Bu bölümü tercih edecek kişilerin sözel alanda başarılı olmaları gerekmektedir.