Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Nedir?
Biyomedikal Mühendisliği bölümü, tıp ve sağlık bilimlerinde kullanılan ileri derece teknoloji ürünü cihazı tasarlayacak ve geliştirecek deneyimli elemanlar yetiştirmeyi hedefleyen 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Biyomedikal Mühendisliği bölümünde hasta bakımının kalitesini ve etkinliğini arttırmak amacıyla biyoloji ve tıp alanındaki problemleri analiz etmek ve çözmek temel amaçlar arasında yer almaktadır. Biyomedikal Mühendisliği bölümünden mezun olan kişilere “Biyomedikal Mühendisi” unvanı verilmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği bölümünü tercih edecek kişilerin beyin ve el koordinasyonuna sahip olması, sorumluluk duygusu gelişmiş olması, yeniliklere ve gelişimlere açık olması, fikirlerin başkalarına aktarabilme ve insanları ikna edebilme kabiliyetine sahip olması, yeni şeyler keşfetme ve hayata geçirme tutkusuna sahip olması, tasarımları ürüne dönüştürebilecek yaratıcılık ve teknik yeteneklere sahip olması, hızlı sayısal düşünce gücüne ve zihinsel yeteneğe sahip olması gerekmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği bölümünden başarılı bir şekilde mezun olan adaylardan klinisyenleri ve diğer personelleri ekipmanın doğru kullanımı konusunda eğitmesi, klinik problemleri çözmek için gerekli araştırmalar yapması, kalça ve diz eklemleri gibi yapay vücut parçaları tasarlaması, yedek vücut kısımlarını yapmak için gerekli malzemeler geliştirmesi, biyomedikal ekipman için kurulum ve teknik destek sağlaması, biyomedikal ekipmanın güvenliğini sağlaması, yeni ilaçları test etmek için elektrik devreleri ve bilgisayar stimülasyonları tasarlaması gibi sorumluluklar beklenmektedir.
Biyomedikal Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
Biyomedikal Mühendisliği bölümünden mezun olan kişiler biyomedikal sektörü, sağlık alanında gerçekleştirilen her türlü tıbbi çalışmada yetkililerin işlemlerini kolaylaştıran her türlü cihazı, protezi üretmekle sorumlu oldukları için genel anlamda medikal firmalarında çalışma olanakları vardır. Bunun yanı sıra hastanelerde de çalışabilme imkanına sahiptirler.
ÖSYM Hangi Puan Türü ile Alıyor?
Biyomedikal Mühendisliği bölümünü okumak isteyen kişilerin ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavında baraj puanının geçilmesinin ardından ikinci oturuma girmeye hak kazanılır. İkinci oturum olan AYT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre üniversiteye yerleştirilmektedir. Bu bölümü tercih edecek kişilerin sayısal alanda başarılı olmaları gerekmektedir.