Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Bilgi Güvenliği Teknolojileri Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
BİLGİ GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ NEDİR?
İnternet kullanımı teknolojinin gelişimi ile oldukça artmaktadır. Bu artış sürecinde ise veri güvenliği de önemli bir hale gelmektedir. Mevcut güvenliğin yalnızca bireysel değil kamu ve özel şirketlerinde vazgeçilmez başlıklarından biri haline gelmesi ile bilgi güvenliğini sağlayabilmek amacıyla programlar geliştirilmektedir. Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümü de işte tam bu sırada ihtiyacımız olan bilgi, belge ve verilerin güvenliğini sağlama, oluşabilecek güvenlik problemlerinin önüne geçebilmek amacıyla uzman elemanlar yetiştiren 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünü okumak isteyen kişilerin öncelikle güven meselesinin insan hayatındaki önemini kavraması gerekmektedir. Ayrıca problem çözme becerisine sahip, olaylara çözüm üretebilme ve analitik düşünebilme de oldukça önemlidir. Bunların yanı sıra duygusal zeka adı verebileceğimiz hayal gücü, tasarım yeteneği, dikkat, özen ve sabır da bu bölümü tercih ederken sahip olunması gereken çok önemli detaylardır.
Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünü başarılı bir şekilde bitiren öğrenciler istedikleri taktirde ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girip 4 yıllık lisans bölümlerine de tamamlamaları mümkündür. Yazılım Mühendisliği, Uzay Mühendisliği, Matematik-Bilgisayar Bilimleri, Kontrol Mühendisliği, Fizik, Enformasyon Teknolojileri, Bilişim Sistemleri Mühendisliği, Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği tamamlanabilecek bölümler arasında yer almaktadır.
BİLGİ GÜVENLİĞİ TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ İŞ İMKANLARI NELERDİR?
Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümünden mezun kişiler hem özel sektörde hem de kamu kurumlarında çalışma imkanına sahiptir. Diğer önlisans bölümlerinde de olduğu gibi bir kamu kurumunda çalışabilmenin en büyük şartı ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan yeterli puanı alabilmektir. Yeterli puan alındığı taktirde hastaneler, okullar, sosyal güvenlik kurumları, belediyeler ve devlete ait bankalarda çalışabilmektedir. Ayrıca çeşitli mağazaların bilgi işlem birimlerinde, üniversitelerde ve bilgisayar satış mağazalarında da çalışma imkanları vardır.
ÖSYM HANGİ PUAN TÜRÜ İLE ALIYOR?
Bilgi Güvenliği Teknolojisi bölümü için ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan TYT sınavı puan ve başarı sırası dikkate alınmaktadır. Ayrıca bu bölüme meslek liselerinin ilgili bölümlerinden mezun olan kişilerin sınavsız geçiş hakkı vardır.