Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü Nedir?
Beslenme ve Diyetetik, besin maddelerinin değerlerinin ölçülüp insan sağlığına etkilerinin araştırıldığı ve bir beslenme programının nasıl olması gerektiğini belirleyen bir bilim dalıdır. Beslenme ve Diyetetik bölümü genel beslenme kurallarının tüm insanlar için aynı olmasına rağmen, beslenmenin her bireyin bireysel özelliklerine göre seçilmesi gerektiğine dayanan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Hasta olan kişinin beslenmesi ve diyetetiki öncelikle sağlıksız diyetin neden olduğu hasta vücuduna verilen zararları azaltmanın yanı sıra hastalığın neden olduğu metabolizmayı geri kazanmayı amaçlamaktadır. Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun olan kişilere “Diyetisyen” veya “Beslenme Uzmanı” unvanı verilmektedir.
Beslenme ve Diyetetik bölümünden başarılı bir şekilde mezun olan kişilerden besinlerle ilgili verileri araştırıp değişimleri gözlemlemeleri, besinleri gruplandırma ve diyet programları hazırlama, hastalıkları önlemek ve hastalıklardan kurtulmak adına diye listeleri geliştirme, yanlış beslenme alışkanlıklarını irdeleyerek kişileri bilgilendirme, yaş, cinsiyet ve yapılan işe göre alınması gereken besinlerden zincir oluşturma ve buna göre haftalık besin listesi oluşturma gibi görevler beklenmektedir.
Beslenme ve Diyetetik bölümünü tercih etmek isteyen adayların belli başlı özelliklere sahip olması gerekmektedir. Bunların başında ise biyoloji, mikrobiyoloji ve besin bilimi gibi doğa bilimlerine meraklı olmak yer almaktadır. Ayrıca sabırlı ve iletişim gücünün güçlü olması, insan sağlığına önem vermesi, işini severek yapacak olması da gerekmektedir.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Beslenme ve Diyetetik bölümünde iş imkanları oldukça geniştir. Bu bölümden mezun olan adayların özel sektör veya kamu sektöründe çalışma imkanları vardır. Elbette kamu sektöründe çalışabilmeleri için ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girip yeterli puan almaları gerekmektedir. Hastaneler, Renal Bakım Üniteleri, Okul Öncesi Eğitim Merkezleri, Zayıflama Merkezleri, Yemek Firmaları, Onkoloji ve Diyabet Ürünleri, Spor Kulüpleri ve Spor Salonları çalışabilecekleri yerlerdir.
ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alıyor?
Beslenme ve Diyetetik bölümü için ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girilmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavında 150 puan barajını geçen öğrenciler ikinci oturuma girmeye hak kazanır. İkinci oturum olan AYT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre öğrenciler üniversiteye yerleştirilmektedir.