Sitemizde Bekçilik Yazılı Deneme Sınavı için hazırlanan deneme sorularını bulabilirsiniz. Her sınavda sorular ve cevaplar rastgele yer değiştirir, bu sayede her denemenizde farklı bir sınav deneyimi yaşarsınız.
Eğer sorular veya cevaplarda herhangi bir hata bulursanız, lütfen yorum olarak bize bildirin. Geri bildirimleriniz, sınavın kalitesini artırmamıza yardımcı olacaktır.
Başarılar dileriz!
İçindekiler
- 1 Sonuç
- 1.1 #1. Kulağımızın içinde yer alan, salyangoz kabuğunu andıran minik organın şeklinin işlevini bir matematikçi keşfetti. Yakın bir geçmişe kadar iç kulak salyangozu adı verilen bu organın spiral şeklinin duymayı etkilemediği sanılıyordu. Geçtiğimiz yıl Vanderbilt Üniversitesinden Dr. Daphne ve ekibinin çalışması, düşük frekanslı sesleri daha iyi duymamızı sağladığını ortaya koydu. Araştırma ekibinin hesaplamalarına göre spiral şekil, ses duyarlılığını 20 desibele kadar yani normal bir konuşma sesiyle elektrik süpürgesinin sesi arasındaki fark kadar artırıyor. Bir başka deyişle fısıltıları duymamızı sağlayacak kadar. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmamıştır?
- 1.2 #2. Roman, gerçekten uzaklaşmaz; hep gerçeği kavramaya, hep gerçeği anlatmaya çalışır. Romanlardaki kişiler de bizleri yöneten yasalara uymak zorundadırlar. Onlar da bizim gibi birer kişidir, gerçeğin çocuklarıdır. Roman okumayı sevmeyenler, gerçeğe bakmaktan kaçınırlar demeyeceğim; çoğu, gerçeğe ilgi gösterdikleri için romanları sevmediklerini söyler. Ancak onların ilgi gösterdikleri yalnız kendi gerçekleridir, yalnız kendileridir. Onlar için gerçeğin, doğrunun bir tek yüzü vardır. Onu görmek, onu bilmek yeter onlara. Gerçeğin daha birçok yüzü olabileceği düşüncesi akıllarından hiç geçmez. Bu parçada vurgulanan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
- 1.3 #3. “Bütün düşündüklerimizi yazamayız, aklımızdan her geçeni söyleyemeyiz.” fikrine katılmayan ve her türlü fikri sorgulayan yazar, güncelliğini hiç kaybetmeyen orijinal eserler vermiştir. Yazar, yeterli olmayan ve yüzeyde kalan düşüncelerin hâkim olduğu o dönemlerde okurların büyük bir düşünce okyanusuna açıldığı bir liman olmuştur. Bu parçada sözü edilen yazarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
- 1.4 #4. I. Bu kadar düşünme, elbet bir çaresi bulunur. II. Benim, uçakla buraya gelme ihtimalimi düşünmüştü. III. Durmadan geziyorsun, biraz da derslerini düşün. IV. Bu yılki üretimin geçen seneden daha fazla olacağını düşünüyorum. V. Türlü şiir anlayışları üzerinde düşünüyordu. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde “düşünmek” sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?
- 1.5 #5. Bir yazarı var eden ortaya koyduğu son kitabı değildir. Yazarlar son kitabından önceki kitaplarıyla da var olur. Hem okurluk da öyle değil midir? Gündelik okumalarınızın örtüsünü kaldırınca, kendi okurluk tarihinizin sizi “okur” kılan mimarisi çıkmaz mı ortaya? Siz “okur” olarak o binayı yıllar içinde inşa etmediniz mi? Binanın bir taşı bilmem kaç yüzyıl öncesinden, bir taşı filan ülkeden, bir taşı pek kimsenin fark etmediği bilinmeyen bir yazardan… Daha bu binanın kapısı, çatısı, sütunları, balkonu var. Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
- 1.6 #6. Dergideki eleştiri yazınız sadece ünlü sanatçılardan bahsettiğiniz için yayımlanmadı. Çokça emek vermişsiniz. - - - - Yazınızı bunlar değerli kılıyor ve sabır gösterdiğiniz takdirde bize iyi bir eleştirmen olabileceğiniz izlenimi verdi. Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
- 1.7 #7. Bir filmin senaryo yapısındaki sağlamlığı ve kendine has niteliklerinin olması filmin çekici ve başarılı olması için yeterli değildir. Seyircinin filme, oyuncular ve onların içinde bulunduğu ortamlar aracılığıyla katılımının sağlanması gerekir. Çünkü filme dikkatini odaklamış bir seyircide gereken duygulanımı sağlamak, seyirciyi filmin içine çeker. İşte bu tür filmler; filmi, seyircinin hayatlarının bir parçası yapar ve seyirciyi, filmin dünyasına taşıyan bir içsel gerçekliği göstermeyi başarır. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
- 1.8 #8. Cahit Sıtkı Tarancı günümüzdeki Türk şairlerinden farklıydı. Sanatçı, yeniliği eski biçimler içinde gizlemeyi iyi bilirdi. Tabii ki bir yapıtın yarına kalıp kalmayacağı bugünden kestirilemez. Ama ben biliyorum ki Tarancı’nın şiirleri uzun yıllar okunacak. Bu parçada; I. öneri, II. varsayım, III. karşılaştırma, IV. koşul, V. ön yargı anlamlarından hangileri vardır?
- 1.9 #9. Yaşamı sevdiren, yaşamın güçlükleridir. Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?
- 1.10 #10. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?
Sonuç
Tebrikler. Başarılı bir şekilde Bekçi olmaya hak kazandınız
Maalesef. Biraz daha deneme çözmen gerekiyor
#1. Kulağımızın içinde yer alan, salyangoz kabuğunu andıran minik organın şeklinin işlevini bir matematikçi keşfetti. Yakın bir geçmişe kadar iç kulak salyangozu adı verilen bu organın spiral şeklinin duymayı etkilemediği sanılıyordu. Geçtiğimiz yıl Vanderbilt Üniversitesinden Dr. Daphne ve ekibinin çalışması, düşük frekanslı sesleri daha iyi duymamızı sağladığını ortaya koydu. Araştırma ekibinin hesaplamalarına göre spiral şekil, ses duyarlılığını 20 desibele kadar yani normal bir konuşma sesiyle elektrik süpürgesinin sesi arasındaki fark kadar artırıyor. Bir başka deyişle fısıltıları duymamızı sağlayacak kadar. Bu parçanın anlatımında aşağıdakilerin hangisinden yararlanılmamıştır?
#2. Roman, gerçekten uzaklaşmaz; hep gerçeği kavramaya, hep gerçeği anlatmaya çalışır. Romanlardaki kişiler de bizleri yöneten yasalara uymak zorundadırlar. Onlar da bizim gibi birer kişidir, gerçeğin çocuklarıdır. Roman okumayı sevmeyenler, gerçeğe bakmaktan kaçınırlar demeyeceğim; çoğu, gerçeğe ilgi gösterdikleri için romanları sevmediklerini söyler. Ancak onların ilgi gösterdikleri yalnız kendi gerçekleridir, yalnız kendileridir. Onlar için gerçeğin, doğrunun bir tek yüzü vardır. Onu görmek, onu bilmek yeter onlara. Gerçeğin daha birçok yüzü olabileceği düşüncesi akıllarından hiç geçmez. Bu parçada vurgulanan düşünce aşağıdakilerden hangisidir?
#3. “Bütün düşündüklerimizi yazamayız, aklımızdan her geçeni söyleyemeyiz.” fikrine katılmayan ve her türlü fikri sorgulayan yazar, güncelliğini hiç kaybetmeyen orijinal eserler vermiştir. Yazar, yeterli olmayan ve yüzeyde kalan düşüncelerin hâkim olduğu o dönemlerde okurların büyük bir düşünce okyanusuna açıldığı bir liman olmuştur. Bu parçada sözü edilen yazarla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
#4. I. Bu kadar düşünme, elbet bir çaresi bulunur. II. Benim, uçakla buraya gelme ihtimalimi düşünmüştü. III. Durmadan geziyorsun, biraz da derslerini düşün. IV. Bu yılki üretimin geçen seneden daha fazla olacağını düşünüyorum. V. Türlü şiir anlayışları üzerinde düşünüyordu. Numaralanmış cümlelerin hangilerinde “düşünmek” sözcüğü aynı anlamda kullanılmıştır?
#5. Bir yazarı var eden ortaya koyduğu son kitabı değildir. Yazarlar son kitabından önceki kitaplarıyla da var olur. Hem okurluk da öyle değil midir? Gündelik okumalarınızın örtüsünü kaldırınca, kendi okurluk tarihinizin sizi “okur” kılan mimarisi çıkmaz mı ortaya? Siz “okur” olarak o binayı yıllar içinde inşa etmediniz mi? Binanın bir taşı bilmem kaç yüzyıl öncesinden, bir taşı filan ülkeden, bir taşı pek kimsenin fark etmediği bilinmeyen bir yazardan… Daha bu binanın kapısı, çatısı, sütunları, balkonu var. Bu parçadan aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
#6. Dergideki eleştiri yazınız sadece ünlü sanatçılardan bahsettiğiniz için yayımlanmadı. Çokça emek vermişsiniz. - - - - Yazınızı bunlar değerli kılıyor ve sabır gösterdiğiniz takdirde bize iyi bir eleştirmen olabileceğiniz izlenimi verdi. Bu parçada boş bırakılan yere düşüncenin akışına göre aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
#7. Bir filmin senaryo yapısındaki sağlamlığı ve kendine has niteliklerinin olması filmin çekici ve başarılı olması için yeterli değildir. Seyircinin filme, oyuncular ve onların içinde bulunduğu ortamlar aracılığıyla katılımının sağlanması gerekir. Çünkü filme dikkatini odaklamış bir seyircide gereken duygulanımı sağlamak, seyirciyi filmin içine çeker. İşte bu tür filmler; filmi, seyircinin hayatlarının bir parçası yapar ve seyirciyi, filmin dünyasına taşıyan bir içsel gerçekliği göstermeyi başarır. Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
#8. Cahit Sıtkı Tarancı günümüzdeki Türk şairlerinden farklıydı. Sanatçı, yeniliği eski biçimler içinde gizlemeyi iyi bilirdi. Tabii ki bir yapıtın yarına kalıp kalmayacağı bugünden kestirilemez. Ama ben biliyorum ki Tarancı’nın şiirleri uzun yıllar okunacak. Bu parçada; I. öneri, II. varsayım, III. karşılaştırma, IV. koşul, V. ön yargı anlamlarından hangileri vardır?
#9. Yaşamı sevdiren, yaşamın güçlükleridir. Aşağıdakilerden hangisi bu cümleye anlamca en yakındır?
#10. Aşağıdakilerden hangisi bir paragrafın giriş cümlesi olabilir?