Bekçilik Yazılı Sınavı Deneme – 29 | (29.06.2021)

Bekçilik Yazılı Sınavı Deneme – 29 | (29.06.2021)
1. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Köpekleri oldum olası severim. Köpeklerle dost olmak o kadar kolaydır ki… Çocukken öğrendim bunu. Yıl 1936 olmalı. Beşiktaş, Abbasağa Yokuşu’ndaydı küçük bahçeli, iki katlı evimiz. Bir gün kapı önünde oyalanırken kara, kıvırcık tüylü, orta boy bir köpek yanaştı. Beni tanıyor gibiydi. Önce bir ayağını omzuma koydu, sonra yüzümü yalamaya başladı. Besbelli ev köpeğiydi. Yolunu şaşırmış olmalıydı ve gideceğe benzemiyordu. Bu metnin hikâye unsurları ile ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

2. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Geçmişe baktığımda hayal etmenin, kendine ve yol arkadaşlarına inanmanın ne kadar önemli olduğunu görüyorum. Ama bundan daha da önemlisinin o hayali gerçeğe dönüştürmek için kararlı bir şekilde adım atmak olduğuna inanıyorum. Bu sözleri söyleyen bir kişi aşağıdakilerden hangisinin önemine vurgu yapmamıştır?

3. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A

Mutfakların sağlık kaynağı mantar; ışığa ve toprağa muhtaç olmayan, bitki veya sebze sınıfına girmeyen bir üründür. Kendiliğinden boy verme özelliğine sahip olan mantarın besin değeri oldukça yüksektir. Kolesterol ve yağdan yoksun olan bu besini insanoğlu binlerce yıl önce keşfetmiştir. Bu metinde “mantar” ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmiştir?

4. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Göreme Tarihî Millî Parkı, binlerce yıllık geçmişiyle herkesi büyülüyor. Kilden yapılmış mistik bir masal dünyasını andıran bu park, çeşitli uygarlıklar tarafından yerleşim yeri ve tarım alanı olarak kullanılmıştır. 1986 yılında millî park ilan edilmiştir. Millî park olmadan bir yıl önce UNESCO Kültür Mirası Listesi’ne alınmıştır.
Bu parçada “Göreme Tarihî Millî Parkı” ile ilgili aşağıdakilerden hangisine değinilmiştir?

5. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Ne günlermiş, ne günlermiş
Yıldızlar, mehtap, çamlar altında
Yıldızlar, mehtap, çamlar altında
Ne günlermiş, ne günlermiş
Gelip geçmiş
Bu dizelerin teması aşağıdakilerden hangisidir?

6. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Muhammet ülkesinde yaşanan savaşta anne ve babasını kaybetmiş, yaşadığı ev tahrip olmuştur. Düzenli beslenemediği için sağlık sorunları da ortaya çıkmıştır. On yaşında olmasına rağmen okula devam edememektedir. Ülkesinde güvenli bir ortam olmadığı için arkadaşları ile birlikte sokağa çıkamamakta ve oyun oynayamamaktadır.
Paragrafa göre Muhammet’in,
I. Eğitim
II. Beslenme
III. Seyahat etme
IV. Oyun oynama
haklarından hangilerinin kısıtlandığı söylenebilir?

7. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B
Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin bazı maddeleri şunlardır:
● 18 yaşına kadar her insan çocuk sayılır.
● Çocukları ilgilendiren her türlü konuda çocuğun yararı gözetilir.
● Çocuklar düşüncelerini özgürce açıklama hakkına sahiptir.
● Hiçbir çocuğun özel hayatına, bedenine keyfi olarak müdahalede bulunulamaz.
Bu maddelere göre Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisine ulaşılabilir?
8. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Bireyin içinde yaşadığı toplumun bir üyesi olma sürecine sosyalleşme denir. Bu süreçte birey, toplumun kültürel değerlerini öğrenir ve kendine has beceriler edinir. Buna göre aşağıdaki davranışlardan hangisi sosyalleşmeye örnek davranış olamaz?

9. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Toplumda yaşayan insanlar bir olaydan farklı şekilde etkilenebilirler. Olayların birden fazla nedeninin ve sonucunun olmasına insanların bu olaylardan farklı şekillerde etkilenmesine olayların çok boyutluluğu denir. Buna göre aşağıda verilen durumlardan hangileri çok boyutlu olay olarak değerlendirilemez?

10. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C
“Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesinde yaşayan mevsimlik tarım işçisi, 7 çocuklu Ahmet ve Hatice çiftinin altıncı çocukları olan
Halime, bedensel engelli olarak doğdu. Bacakları tutmayan ve ellerini tam olarak kullanamayan çocuklarının iyileşmesi için
mücadele eden aile, yetkililerin de desteğiyle kızlarının ameliyat olmasını sağladı. Geçirdiği operasyonlara rağmen şifa
bulamayan kızları için fedakârlıktan vazgeçmeyen anne Hatice Hanım, titizlikle hazırladığı kızını sırtında taşıyarak her gün
evlerine yaklaşık 700 metre mesafedeki okula bırakıyor. Fedakâr anne, öğretmenlerinin yakından ilgilendiği kızını okul çıkışında da aynı şekilde evine getiriyor.”
Verilen haber metninde çocukların;
I. Eğitim
II. Barınma
III. Beslenme
haklarından hangilerinin karşılanmasındaki zorluklardan bahsedilmektedir?
11. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Basit elektrik devresinde özdeş ampul ve piller kullanılarak ampul parlaklığıyla ilgili bir araştırma yapılıyor ve ampul parlaklığının değişmediği gözlemleniyor. Buna göre verilen araştırma sürecinde aşağıdaki uygulamalardan hangisi yapılmıştır?

12. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

İnsanların kendilerine fayda sağlamak için yaptıkları bazı faaliyetler doğaya zarar vermektedir. Örneğin zararlılar ile mücadelede kullanılan tarım ilaçlarında bulunan kimyasallar o bölgedeki ağaçların kurumasına neden olmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi verilen örneğe benzer faaliyetler arasında yer almaz?

13. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Okyanusla ilgili belgesel izleyen bir öğrenci derinlerde yaşayan canlıların karanlık ortama uyum sağladığını öğrenmiştir. Suyun saydam olduğu bilgisine sahip olduğu için, bu canlıların neden karanlık ortamda olduklarını anlayamamıştır. Bu konuya açıklık getirmek isteyen öğrenci,
I. Bir mukavvaya el feneri tutarak arkasında oluşan gölgeye bakmalıdır. Sonra iki mukavvayı birleştirerek arkasında gölge oluşturmalı ve bu iki gölgeyi karşılaştırmalıdır.
II. Bir parça cama lazer ışığı tutmalı ve duvara düşen ışığı gözlemlemelidir. Daha sonra cam parçalarını art arda ekleyerek duvardaki ışığı tekrar gözlemlemelidir.
III. Bir el feneri ile duvar arasına önce bir top kâğıt koymalı, daha sonra kâğıt sayısını yavaş yavaş azaltarak duvarda oluşan değişikliği izlemelidir.
deneylerden hangilerini yaparsa doğru cevaba ulaşır?

14. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Öğretmen sınıfta aşağıdaki deneyi yapıyor.
1. Aşama: Bir cismi duvar ile ışık kaynağı arasına koyuyor ve tam gölge oluşturuyor.
2. Aşama: Cismi ışık kaynağına yaklaştırıyor.
Buna göre deneyin yapılmasındaki amaç aşağıdakilerden hangisidir?

15. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

657 839 altı basamaklı doğal sayısının birler ve binler bölüğü yer değiştiriyor. Daha sonra her bölükteki rakamlar kendi arasında küçükten büyüğe doğru sıralanıyor. Buna göre elde edilen doğal sayının binler basamağındaki rakamın basamak değeri aşağıdakilerden hangisidir?

16. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Aşağıda altı basamaklı bir doğal sayı ile ilgili bilgiler verilmiştir:
● Birler bölüğü, rakamları farklı üç basamaklı en büyük tek doğal sayıdır.
● On binler basamağındaki rakamın basamak değeri 20 000’dir.
● Binler basamağındaki rakamın sayı değeri, on binler basamağındaki rakamın sayı değerinden 2 fazladır.
● Binler bölüğündeki sayının rakamlarının sayı değerleri toplamı 9’dur.
Buna göre bu doğal sayı aşağıdakilerden hangisidir?

17. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C

Bir doğal sayı en yakın onluğa yuvarlandığında elde edilen sonuç 270’tir. Buna göre bu doğal sayının alabileceği en küçük ve en büyük değerlerin toplamı aşağıdakilerden hangisidir?

18. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Utku bisikletle birinci gün 2 km 30 m, ikinci gün 1 km 420 m, üçüncü gün ise 1 km yol gitmiştir. Buna göre Utku, üç günde toplam kaç metre yol gitmiştir?

19. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D
20 m 8 cm uzunluğundaki bir kumaştan, her biri 250 cm uzunluğunda 7 parça kumaş kesilmiştir. Buna göre geriye kalan kumaşın uzunluğu kaç santimetredir?
20. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D

Aslı öğretmen, “Yönler” konusunu işlerken öğrencilerine “Yönleri bilmenin bizlere sağlayacağı faydalar neler olabilir?” sorusunu yöneltiyor. Öğrencileri ise şu cevapları veriyor:
Eda : Bulunduğumuz yeri tarif edebilmek için yönlerden yararlanırız.
Murat: Ormanda kamp yaparken yön bilgimiz sayesinde kaybolma tehlikesi yaşamayız.
Ayşe : İlimizin, bölgemizin, yurdumuzun ve komşu ülkelerin konumunu tarif ederken yönlerden yararlanırız.
Buna göre öğrencilerden hangileri doğru cevap vermiştir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.