Bekçilik Fen Bilgisi Güncel Çevre Sorunları Deneme Sınavı

Bekçilik Fen Bilgisi Güncel Çevre Sorunları Deneme Sınavı
1. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : A
Bir öğrenci özdeş bitkilerle aşağıdaki çalışmaları yapıyor.
- A olarak işaretlediği bitkinin yapraklarına normal su püskürtüyor.
- B olarak işaretlediği bitkinin yapraklarına ise değişik oranlarda sulandırdığı sirkeli sudan püskürtüyor.
Bu öğrenci aşağıdakilerden hangisini araştırmak­tadır?
2. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C
Kutup ayılarının ve penguenlerin yaşama alanları­nın hızla azalmasında,
I. fosil yakıt kullanımının artması,
II. ormanlık alanların azalması,
III. fabrika bacalarına filtre takılmaması
durumlarından hangilerinin etkisi vardır?
3. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
İnsanların çevreye verdiği zararlardan bazıları şunlardır:
- Azotlu ve fosforlu gübrelerin su kaynaklarına karış­ması
- Evsel atıkların arıtılmadan su kaynaklarına veril­mesi
- Termik santrallerin soğutulmasında kullanılan su­ların doğrudan dere yataklarına verilmesi
Bu olaylar,
1- sulardaki canlı çeşitliliğinin azalması,
2- su kirliliğinin artması,
3- sulardaki oksijen oranının azalması
durumlarından hangilerine neden olur?
4. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B

Çeşitli etkinlikler sonucu atmosfere salınan C02 nin tamamı bir kişinin karbon ayak izini oluşturur. Karbon ayak izi genellikle bir yıllık zaman dilimi için hesapla­nır. Genellikle ton ya da kg olarak ifade edilir. Diğer sera gazları da karbon ayak izinin hesaplanmasında dikkate alınır.
Buna göre,
I. evlerin fosil yakıtlarla ısıtılması,
II. bilgisayar ve cep telefonu kullanılması,
III. plastik şişe ve poşet kullanılması
olaylarından hangileri kişinin karbon ayak izinin artmasına neden olur?

5. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
Orman yangınlarının artması,
I. erozyonun hızlanması,
II. yaban hayatın zarar görmesi,
III. küresel ısınmanın artması
durumlarından hangilerine neden olur?
6. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : D
Otobiyolojik temizlenme: Su kaynağı içinde bulunan kirleticilerin yine aynı kaynakta yaşamını sürdüren canlılar ve oksijenin etkisiyle zararsız hale dönüştürül­mesidir.
Su kaynaklarının otobiyolojik olarak temizlenme kapasitesi, su kaynağı ile ilgili,
I. büyüklük,
II. akıntı hızı,
III. canlı çeşitliliği
durumlarından hangilerine bağlıdır?
7. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
Deniz kaplumbağaları yumurtalarını sahil kesimindeki kumsallara bırakır. Yumurtadan çıkan yavrular denize ulaşmak için deniz ile kara arasındaki aydınlık farkını kullanır. Yavru kaplumbağalar yapay ışıklandırmalarla karaya yönelince hayatlarını kaybeder.
Buna göre, ışık kirliliği ile ilgili,
I. Bazı türlerin yok olmasına neden olabilir.
II. Hayvanlara zarar verirken insanlara zarar vermez.
III. Bitkiler ışık kirliliğinden etkilenmez.
yargılarından hangileri doğrudur?
8. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : E
Çevre kirliliği ile yapılan mücadelede,
- tarım zararlıları ile kimyasal mücadele yerine biyo­lojik mücadele yapılması,
- sanayi tesislerinin yerleşim alanlarının dışında verimli olmayan bölgelere kurulması,
- gübrelemenin doğru yapılması,
- fosil yakıt kullanımının azaltılması,
- sanayi ve evsel atıkların arıtılarak toprağa verilmesi
uygulamalarının yapılması,
I. su,
II. hava,
III. toprak
ortamlarının hangilerindeki kirliliğin azalmasını sağlar?
9. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : B
Aşağıdakilerden hangisi erozyonun önlenmesi için alınacak önlemlerden biridir?
10. Soru
Doğru Yanlış Boş Doğru Cevap : C
Aşağıdakilerden hangisi deniz suyundaki oksi­jen oranının azalmasının nedenlerinden değil­dir?
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.