Bekçi Adayları, bu yazımızda sizlere 2022 Bekçilik Alımları Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları hakkında bilgiler vereceğiz.
2022 Bekçilik Alımları Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
2022/1. Dönem olarak kaç Bekçi alımı yapılacak ve Bayan alımı yapılacak mı?
2022/1. Dönem olarak Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine en az lise ve dengi okul mezunu 3.250 erkek aday asıl olarak alınacaktır. Bayan bekçi alımı yapılmayacaktır.
2022/1. Dönem hangi iller için alım yapılacaktır?
81 il için alım yapılacak olup illere ait kontenjanları sitemizde bulabilirsiniz.
Ortaokul veya İlkokul mezunları başvurabiliyor mu?
En az lise veya dengi okul mezunu olma şartı vardır.
Boy – Kilo Şartı Nedir?
En az 167 cm boyunda olmak, Beden kitle indeksi 18 (dâhil) ile 27 (dâhil) arasında olmak
Tüm iller için başvuru yapılabilir mi? Hangi il için başvuru yapılabilir?
Başvuru yaptığı il sınırları içerisinde son bir yıl veya daha fazla süredir ikamet ediyor olmak şartı olduğundan bu şartı taşıdığınız il için başvuru yapabilirsiniz.
Askerlik şartı var mı?
Askerlik ödevini bitirmiş olmak şartı var yani
- Askerlik görevini yapmış olanlar
- Bedelli askerlik yapanlar
- Döviz ile askerlik yapanlar.
- Terhis olanlar.
2022/1. Dönem Bekçi alımı için yaş şartı nedir?
18 yaşını tamamladıktan sonra yaptırılan yaş düzeltmelerinde düzeltmeden önceki yaş dikkate alınmak kaydıyla, başvuruların başladığı tarih itibarıyla 18 yaşını tamamlamış (28.04.2004 tarihinde ve öncesinde doğmuş olmak) ve 31 yaşından gün almamış (28.04.1992 tarihinde ve sonrasında doğmuş olmak) olmak,
İlk başvuru aşaması nedir? Nasıl yapılır?
Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavına internet üzerinden ön başvurular, 28.04.2022 – 13.05.2022 tarihleri arasında saat 17.00’ye kadar https://pa.edu.tr adresi üzerinden adayın e-Devlet kapısı şifresi ile giriş yapmak suretiyle ve ilgili alanların aday tarafından gerekli bilgileri doldurması şeklinde yapılacaktır.
İnternet başvurusunu yapmak için ilk olarak para yatırmam gerekiyor mu?
2022/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliğine Giriş Sınavı başvuruları sınav ücreti yatırıldıktan sonra e-Devlet üzerinden yapılacaktır.
Başvuru ücreti ne kadar ve nereye yatırılacak?
İnternet üzerinden ön başvuru yapacak adaylar tarafından sınav başvuru ücreti olan 340 tl 28.04.2022 saat 09.00’dan 13.05.2022 saat 17.00’ye kadar Polis Akademisi Başkanlığı Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğünün Halkbank Gölbaşı Şubesi/ANKARA “2022/1. Dönem Çarşı ve Mahalle Bekçiliği Giriş Sınavı” isimli hesabına yatırılacaktır. ŞEHİT VEYA VAZİFE MALULÜ OLANLARIN EŞ VEYA ÇOCUKLARI SINAV ÜCRETİ YATIRMAYACAKTIR.
Başvuru dekontunu alacak mıyım?
Adaylardan başvuru esnasında istenen belgeler kapsamında “sınav ücretinin yatırıldığına dair banka dekontu” istenildiğinden ADAYLARIN SINAV ÜCRETİNİ YATIRIRKEN KENDİ ADINA KENDİ T.C. KİMLİK NUMARASI İLE BİRLİKTE, “2022/1. DÖNEM ÇARŞI VE MAHALLE BEKÇILIĞI GIRIŞ SINAVI” için ücret yatırdıklarını belirterek sınav ücretini yatırmalarını ve alınan dekontu şahsen başvuru esnasında yanlarında getirmeleri gerekmektedir.
Ön başvuru yaptıktan sonra ne yapacağım?
Adayların internet üzerinden https://pa.edu.tr adresli resmi internet sayfasında yukarıda belirtilen tarihler arasında ön başvurularını yaptıktan sonra başvuru yerleri, başvuru ve sınav tarihleri, istenecek belgeler ile gerek görülen diğer bilgiler Devlet Personel Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü veya Başkanlığın resmi internet sayfasıyla ya da diğer uygun iletişim araçlarıyla duyurulur.
Kısa bir şekilde tüm aşamaları anlatmak gerekirsek;
İlk Başvuru: İnternet Üzerinden Ön Başvuru yapılır. Alım ilanı çıktığında verilen tarihleri arasında e-Devlet kapısı şifresi ile internet ortamında başvuru esnasında ilgili haneler doldurularak başvuru işlemi sonuçlandırılacaktır. İnternet ortamında başvurular belirtilen tarihler arasında yapılacaktır. Posta yolu ile veya başvuru tarihi geçtikten sonra yapılan başvurular kabul edilmez.
İkinci Aşama: Polis Akademisi tarafından yapılan ilana başvuru yapan adaylar, şahsen başvurularının alınması ve ön sağlık kontrollerinin yapılması için Polis Akademisi Başkanlığının resmi internet sitesinden (https://pa.edu.tr) açıklanacak olan başvuru tarihleri ve başvuru merkezlerine mesai saatleri içerisinde bulunacaklardır. Polis Akademisi sitesinden yani sizlere evrakları teslim edeceğiniz yeri açıklayacaktır.
Üçüncü Aşama: Bu aşamada ön sağlık aşamasından geçen adaylar için Yazılı sınav “Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik ve Genel Kültür” konularından oluşan yazılı sınav yapılıyor. Sınavı MEB gerçekleştiriyor. Yazılı Sınav aşamasını geçen adaylar içerisinden; Yazılı Sınav puanına göre başarılı adaylar içerisinden en yüksek puandan düşük puana doğru olmak üzere sıralanarak her il için ayrı ayrı belirlenen il kontenjanının 10 (on) katı kadar aday Fiziki Yeterlilik Sınavı aşamasına çağrılacaktır.
Dördüncü Aşama: Yazılı sınavı da geçen adaylar bir sonraki aşama olan Fiziki Yeterlilik Aşamasına alınır. Burada Polis Akademisi tarafından parkura katılır.
Beşinci Aşama: Bu aşamada ise yukarıdaki aşamaları başarı ile geçen adaylara Sınav esnasında adaylara, genel kültür konularından hazırlanan soruların yazılı olduğu bir kart çektirilecek ve konu hakkında düşünmesi ve sunum yapması için yeterli süre verilecektir. Konu ile ilgili olarak komisyonca adaya haricen sorular da yöneltilebilecektir. Yani mülakata katılacaklardır. Bu aşamada;
Adaylar; a) Konu hakkındaki bilgi düzeyi, b) Kendisinden istenileni kavraması, c) Özgüveni, ç) İfade etme yeteneği, d) Beden dilini kullanma becerisi, olmak üzere beş ayrı kritere göre ve her bir kriter (20) puan olmak üzere toplam (100) tam puan üzerinden değerlendirilecektir. Sözlü sınavda (100) puan üzerinden en az (70) puan alanlar başarılı sayılacaktır.
Son Aşama: Polis Akademisi başarılı olanları kendi sitesinden açıklayacaktır.
Merhabalar hocam, kayıt esnasında fotoğraf bilgileri ÖSYM’nin sayfasından alındı. Aman başvuru formunda fotoğraf görünmemektedir. Her hangi bir sorun olur mu ?
Polis akademesi ile bayram sonu iletişime geç fotoğrafın güncellenmesini iste çok eski bir fotoğraf ise.