Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Aşçılık (MYO) Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Aşçılık Bölümü Nedir?
Aşçılık bölümü bir önlisans programıdır. Bu bölümün amacı yemek kültürünü ve yemek yapmayı en iyi şekilde öğrenip meslek hayatı içerisinde öğrenmiş olduğu bilgileri en iyi şekilde kullanabilecek kişileri yetiştirip onları sektöre kazandırmaktır. Aşçılık bölümünü tercih edecek kişiler disiplinli, sorumluluk sahibi, yemek yapmayı ve yemek kültürünü iyi bilen ve bu alanda meraklı olması aranan kriterler arasındadır. Her meslek grubunda olduğu gibi bu grupta da işini severek yapıyor olmak oldukça önemlidir.
Aşçılık bölümünden mezun olan kişilerden çalıştığı yemekhanenin veya restoranın düzeninden ve temizliğinden sorumlu olmak, yiyecek deposu ve derin dondurucudaki yiyeceklerin uygun koşullarda muhafaza edilmesini sağlamak, amirleri tarafından kendisine verilen diğer görevleri yerine getirmek, yemeklerin pişirilme ve uygun koşullarda servis edilmesinden sorumlu olmak, yemek hazırlığı için malzeme tespiti yapmak ve malzemenin temin edilmesini sağlamak, çöp ve yemek atıklarının uygun bir şekilde toplanıp atılmasını sağlamak, bulaşıkların uygun bir şekilde yıkanmasını ve yerleştirilmesini mutfak personeli aracılığıyla sağlamak, yemekhanedeki demirbaş malzemeleri kontrol etmek ve arızaları teknik servise bildirmek ve diyet hastalarının yemeklerini diyete uygun bir şekilde hazırlamak gibi beklentiler mevcuttur.
Aşçılık bölümünden başarılı bir şekilde mezun olan kişiler eğer isterlerse ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girip lisans bölümlerine tamamlamaları mümkündür. Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği, Gastronomi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Beslenme ve Diyetetik, Mutfak Sanatları ve Yönetimi, Aile ve Tüketici birimleri tamamlayabileceği bölümler arasındadır.
Aşçılık Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Aşçılık bölümü mezunlarının toplu yemek yapılan her yerde çalışma imkanları vardır. ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girip kamuda da çalışma olanakları vardır. Hastaneler, okullar, cezaevleri, askeriye, huzurevleri, yetiştirme yurdu, üniversite yurtları, üniversiteler ve diğer bazı kurum ve kuruluşlar kamudaki iş seçenekleri arasındadır. Ayrıca özel hastaneler, özel okullar, büyük şirketler, oteller, özel şirketler, özel öğrenci yurtları, restoranlar ve kendine ait restoranda da çalışma gibi imkanlara sahiptir.
ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alıyor?
Aşçılık bölümünü kazanabilmek için ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan TYT puan ve başarı sırası dikkate alınmaktadır. Sınava giren adayların TYT sınavında 150 puan barajını geçmeleri gerekmektedir. Bu barajı geçen öğrenciler üniversite başvuru için yeterli hakka sahip olacaktır. Ancak aşçılık bölümü olan üniversiteler yerleşebilmek puan ve başarı sırası her yıl değişmektedir.