Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

0
498

Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.

Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?

Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümü, öğrencilerin Balkan dilini öğrenmesi, çözümlemesi, okuması, yazması, okuduğunu anlaması ve Balkan ülkeleri ile ilişkilerin iyileştirilmesi, etkili iletişim kurulabilmesi için açılan 4 yıllık bir lisans bölümüdür.

Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümün amacı ise Balkan ülkelerinin dilini ve kültürünü öğrencilere en iyi şekilde öğretmek, Balkan ülkeleri ile sosyolojik, ekonomik ve toplumsal alanda etkili iletişim kurmayı amaçlar. Ayrıca Balkan ülkelerine ait yazılı veya sözlü belgelerin Türkçeye çevrilmesini sağlama da amaçları arasında yer alır.

Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih edecek kişilerin yabancı dil ve kültürlere ilgi duyması, ekip çalışmalarına yatkın olması, iletişime ve yeniliklere daima açık olması, güçlü bir hafızaya sahip olması, okuduğunu anlama yeteneğine sahip olması, sabırlı ve yaratıcı olması, yazılı metinler üzerinde uzun süre çalışmalar yapabilme isteğine sahip olması, üst düzeyde yazılı ve sözlü iletişim becerilerine sahip olması gerekmektedir.

Arnavut Dili ve Edebiyatı Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan kişiler Dışişleri Bakanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda çalışabilmektedir. Ancak bu kurumlarda çalışabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı’ndan (KPSS) yeterli puan almak şartı vardır. Ayrıca Tercümanlık alanının derslerini alan öğrenciler TBMM, Devlet Planlama Teşkilatı, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, TRT, yabancı misyon temsilcilikleri, özel televizyon kuruluşları, yerli/yabancı haber ajanslarında çalışma imkanına sahiplerdir.

ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alıyor?

Arnavut Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih edecek kişilerin Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve üçüncü oturumuna girmeleri gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavında 150 puan barajını geçen öğrenciler üçüncü oturuma girmeye hak kazanır. Üçüncü oturum olan YDT sınavında ise elde edilen puan ve başarı sırasına göre üniversiteye yerleştirilmektedir.

Yorum Yap

Lütfen yorumunuzu girin!
Lütfen adınızı buraya girin