Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü Nedir?
Arkeoloji ve Sanat Tarihi, en son teorik ve metodolojik yaklaşımları ve uygulamalı yaklaşımı kullanarak arkeoloji, sanat, görsel kültür tarihi, kültürel miras yönetimi ve müze çalışmalarına disiplinli bir yaklaşım sunan akademik çalışma alanıdır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü üniversitelerde İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakülteleri kapsamında eğitim veren 4 yıllık lisans bölümüdür.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünün amacı eski medeniyetlere ve eski yaşanmışlıklara olan merakın giderilmesi, geçmişe dair izler bulunarak bu izlerin geleceğe ışık tutmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Günümüzde hala çok sayıda arkeolojik kazılar yapılmakta ve medeniyetlere ait eserler bulunmaktadır. Bu kazılar araştırmaya devam edildiği sürece bulunmaya da devam edecektir.
Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü öğrencileri, öğrenimleri sırasında birbirinden farklı alanlar üzerine eğitim almaları ile birlikte bu farklı alanlarda uzmanlaşmayı da tercih etmek adına akademik bir kariyer hedefine girebilirler. Bunların dışında pedagojik formasyon ile birlikte MEB’e bağlı eğitim kurumlarında tarih öğretmenliği de yapabilirler. Ayrıca özelde ve kamuda kültür ve sanat birimlerinde çalışabilmektedir. Kazı çalışmalarında açık havada geri kalan zamanlarda ise kapalı alanlarda görev almaktadır. Bunlara ek olarak sergileme aşamalarında görev almak adına müze ve sergi galerilerinde de çalışabilirler.
ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alıyor?
Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümünü okumak isteyen kişilerin Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve ikinci oturumuna girmeleri gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavından 150 puan barajını geçen öğrenciler ikinci oturuma girmeye hak kazanır. İkinci oturum olan AYT sınavında ise yeterli puan ve başarı sırasına göre öğrenci üniversiteye yerleştirilir. Sözel ağırlıklı bir bölümdür. Çalışmayı ve araştırmayı seven, sözel becerileri gelişmiş ve olayları çözümleme yeteneği yüksek olan kişilerin bu bölümde başarılı olması daha kolaydır.