Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Arıcılık (MYO) Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Arıcılık Bölümü Nedir?
Arıcılık bölümü, arıcılıkla ilgili her türlü ürünün yapılması, çoğaltılması ve gerektiğinde pazarlamasında görev alacak deneyimli kişilerin yetiştirilmesini sağlayan bir önlisans bölümüdür. Bölümün asıl amacı kamu kuruluşlarında çalışacak personel yetiştirmek değildir. En önemli amacı arıcılık faaliyetlerini en iyi şekilde yapacak gerektiği taktirde kendi işini kurabilecek arıcılar yetiştirmektir. Arıcılık, genellikle insan yapımı kovanlarda arı kolonilerinin insanlar tarafından sürdürülmesidir. Bir arıcı, arıları kovanın ürettiği bal ve diğer ürünlerini toplamak için (balmumu, çiçek poleni, arı poleni ve arı sütü dahil), bitkileri tozlaştırmak veya diğerlerine satılık arılar üretmek için arıları tutarlar. Arıcılık bölümünü okuyacak kişiler biyolojiye özellikle zoolojiye ilgi duymaları, açık havada çalışmaktan hoşlanan ve girişimci kişiler olması gerekmektedir. Arıcılık bölümünden mezun olan kişilere “Arıcılık Teknikerleri” denilmektedir.
Arıcılık bölümünden mezun olan kişilerden arı ırklarının geliştirilmesi ve verimlerinin arttırılması için her türlü araştırmayı yapmaları, arıları hastalıklardan korumak üzere her türlü tedbirin alınmasını sağlamayı, arıdan elde edilen ürünlerin gerektiğinde pazarlanması için girişimde bulunmaları, arı üreticilerine gerekli eğitimin verilmesinde katkıda bulunmaları ve gerektiğinde onlarla koordineli bir şekilde çalışmaları, arı kovanlarının en iyi şekilde korunmasını ve üst düzeyde verim alınacak alanlara kurulmasını sağlamak gibi görevleri yerine getirmesi beklenmektedir.
Arıcılık bölümünden başarıyla mezun olan kişiler eğer isterlerse ÖSYM tarafından hazırlanan Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girip Zootekni bölümüne geçiş yapabilmektedir. Bu bölüme geçiş yapıldığı taktirde ise lisans mezunu olabilmek mümkündür.
Arıcılık Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Arıcılık bölümü mezunları hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkanına sahiptirler. Devlet kurumlarında çalışılabilmesi için ÖSYM tarafından hazırlanan Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girip bu sınavda da üstün bir başarı elde etmeleri gerekmektedir. Bu başarıyı elde ettikleri taktirde Orman, Tarım ve Köy İşleri Bakanlıklarına bağlı Zirai Araştırma Enstitülerinde arıcılık bölümlerinde, arıcılık istasyonlarında ve çiftçi eğitim şubelerinde görev alabileceklerdir. Ayrıca özel sektöre bağlı arı yetiştirme birimlerinde ve kendi iş yerlerini açıp oralarda da çalışabilirler.
ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alıyor?
Arıcılık bölümü için tüm önlisans programlarında olduğu gibi ÖSYM tarafından hazırlanan Yükseköğretim Kurumlar Sınavının (YKS), TYT bölümü puan ve başarı sırası dikkate alınmaktadır. Arıcılık bölümü yalnızca 3 üniversite de bulunmaktadır ve taban puanları da oldukça düşüktür.