Üniversite adayları Bölüm Tanıtım kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Arapça Öğretmenliği Bölümü Nedir? Eğitim Süresi – Dersleri – Mezunu İş Olanakları Nelerdir? hakkında bilgiler vereceğiz.
Arapça Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Arapça Öğretmenliği; Arap diliyle ilgili okuma, yazma ve sözlü iletişim becerilerine ilişkin eğitim-öğretim hizmetlerinin yürütüldüğü ve dilbilgisi, Arap edebiyatı, Arapça-Türkçe çeviri, Türkçe-Arapça çeviri, Çağdaş Arap toplumu gibi dilbilim ağırlıklı derslerin yanı sıra Eğitim bilimlerine giriş, Türk eğitim tarihi, Özel öğretim yöntemleri ve sınıf yönetimi gibi pedagojik derslerin anlatıldığı 4 yıllık bir lisans bölümüdür.
Arapça Öğretmenliği bölümünü tercih edecek kişilerin yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin güçlü olması, planlama ve organizasyon becerilerinin iyi olması, yaratıcı öğretim tekniklerine hakim olması, olumlu tutum ve yüksek motivasyona sahip olması, sabırlı olması, güçlü zaman yönetimi becerisi gösterebilmesi, Arap kültürüne meraklı olması, öğrencilerin yetenek ve ihtiyaçlarını gözlemleyip analiz etme becerisine sahip olması gerekmektedir.
Arapça Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişilerden Arapça dilinin yapısı ve içeriği hakkında bilgi vermek, disiplinler arası çalışmalar gerçekleştirmek, mesleki gelişim için yeni metod ve yayınlar hakkında bilgi sahibi olmak, olumlu bir öğrenim ortamı yaratmak, kurum içi toplantı ve seminerlere katılmak, eğitiminden sorumlu olduğu grubun gelişimini takip etmek, yaratıcı derslerle öğrencileri motive etmek ve teknolojinin eğitim ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmasını sağlamak gibi sorumluluklar beklenmektedir.
Arapça Öğretmenliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Arapça Öğretmenliği bölümünden mezun olan kişilerin kariyer seçimleri oldukça fazladır. Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Diyanet İşleri Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, elçilikler ve konsolosluklar, üniversiteler ve ayrıca Arap ülkeleriyle yoğun ilişkiler gerçekleştirilen özel sektör alanlarında çalışma imkanları vardır. Arapça Öğretmenliği bölümünde kamu sektöründe çalışabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girilmesi gerekmektedir.
ÖSYM Hangi Puan Türü İle Alıyor?
Arapça Öğretmenliği bölümü için Yükseköğretim Kurumlar Sınavı’nın (YKS) birinci ve üçüncü oturumuna girilmesi gerekmektedir. Birinci oturum olan TYT sınavından 150 puan barajını geçen öğrenciler üçüncü oturuma girmeye hak kazanmaktadır. Üçüncü oturum ise dil sınavı olan YDT’dir. YDT sınavında elde edilen puan ve başarı sırasına göre öğrenciler üniversitelere yerleştirilmektedir.