Nasıl Olunur? kategorisinde, bu yazımızda sizlere Akademisyen Nedir? Akademisyen Nasıl Olunur? hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Akademisyen Nedir? Güncel Bilgiler
Akademisyenlik hakkında güncel bilgi sayesinde yapmak istediğiniz meslekte en iyi yerlere gelmenize çok daha fazla yardımları olmaktadır. Üniversitelerin farklı bölümlerinde ders verem, alanı dahilinde yer alan konularda araştırmalar yaparak bilimsel çalışmalar yürüten, konusun ile alakalı deneysel çalışmalar hazırlayan kişilere denilmektedir. Ayrıca konferans, sempozyum ya da panel gibi faaliyetlere katılarak araştırma sonuçları ile ilgili öğrencilerini ve toplumu bilgilendiren kişilere de akademisyen denilir.
Akademisyenlik dışarıdan göründüğü kadar zor bir meslek değildir. Fakat hayat boyu eğitimle iç içe olmak gerektiği için yoğun bir çalışma temposuna sahip bir meslek dalıdır.
Akademisyen Nasıl Olunur?
Bilimsel araştırma yapmayı, okumayı seven ve fikir geliştiren kişilerin kolaylıkla yapması mümkün olan akademisyenlikte bilimsel gelişmeleri yakından takip etmekten hoşlanmak çok önemlidir. Yüksek not ortalamasına sahip lisans mezunu olan kişiler ALES ile yüksek eğitimlerine devam ederek bu meslekte ilerlemektedir. Akademisyen olmak için yapılması gerekenler içinde ilk olarak alt limit olan 2.50 ortalama ile mezun olmaktadır. Bu ortalama genel olarak bölüme ve üniversiteye göre daha farklı olabilmektedir.
Eğitim süreci Lisans eğitimi bittikten sonra yüksek lisans yani master yapılır. Bunun için ALES’e girerek yeterli puanın alınması gerekmektedir. Yüksek lisans yapabilmek için ana dilinin yanı sıra yabancı bir dil bilmenin büyük avantajları bulunmaktadır. Yüksek lisans süreleri ortalama olarak 2 sene olmakla birlikte üniversiteye göre değişebilir. Bu lisans tamamlandıktan sonra doktora eğitimi alınması gerekir.
Doktora eğitimi en az 4 yıl devam eder. Bu eğitim akademik düzeyde daha verimli araştırmalar yapabilmek ile alakalı konularda bilimsel yorum ve analiz yapabilme yeteneğini çok daha üst seviyeye çıkarmak için gerekli olmaktadır. Akademisyenlikten sonra olan ilk adın ise doçentlik olmaktadır.
Akademisyen Görevleri Nelerdir?
Akademisyen görevleri şunlardır;
- Üniversitelerde ders vermek,
- Bilimsel makaleler yazmak,
- Alanı ile alakalı bilimsel araştırmalar yapmak,
- Ülkede ve dünyada yer alan bilimsel gelişmeleri takip ederek bunlar hakkında çıkarımlarda bulunarak fikirler sunmak,
- Konferans ve kongre gibi organizasyonlara katılarak akademi dünyasının yanı sıra toplumu her konuda bilgilendirme yapmak.