Kamu Alımları, kategorimizdeki bu yazımızda sizlere Adli Yargı Mülakatları Nasıl Yapılır? Tüm Detayları! hakkında bilgiler vereceğiz.
İçindekiler
Adli Yargı Mülakatları Nasıl Yapılır? Tüm Detayları!
Adli yargı sınavı KPSS şartı gerekmeden, herhangi bir dil puanı şartı olmadan Adalet Bakanlığına bağlı görev alınacakların belirlendiği sınav şeklidir.
Adli yargı sınavı yalnızca hukuk fakültesi mezunlarının katılabileceği bir sınavdır. Bu sınav ÖSYM tarafından yapılmakta olup Ankara’da gerçekleştirilir.
İstenen Nitelikler
- Türk vatandaşı olmak
- Sınavın yapıldığı tarih itibariyle 35 yaşını doldurmamış olmak
- Hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı hukuk fakültesinden mezun olarak Türkiye’de hukuk fakültelerinden birinde eksik kalan dersleri vererek başarı belgesi almak
- Kamuda yasaklı durumda olmamak
- Askerlikle ilginin olmaması
- Görevini yerine getirmeye engel olacak vücut ve akıl sağlığı, engelin olmaması
- Zimmet, hırsızlık, sahtecilik, irtikap, dolandırıcılık, yüz kızartıcı ve haysiyet kırıcı suçlardan ceza almamış olmak ve üç aydan daha fazla süre özgürlüğü kısıtlayacak türden cezanın olmaması
- Yazılı sınavda başarı göstermek
- Mesleğe yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunmamak
- Avukatlıktan sınava katılmak isteyen kişiler ise diğer şartları taşımasının yanı sıra fiilen en az üç sene boyunca çalışmış ve sınavın yapıldığı tarihte 45 yaşını doldurmamış olması gerekir.
Adli yargı yazılı sınav Adalet Bakanlığı önderliğinde ÖSYM tarafından yapılır. Adaylar testte yer alan soruların cevaplarını optik cevap kağıtlarına işaretlemelidir. Sonuçlar bilgisayar ortamında değerlendirilmekte olup yalnızca doğru cevaplar değerlendirmeye alınır. Yanlış cevaplar bu sınav sırasında dikkate alınmaz. Testlerde herhangi bir yanlış soru olduğunda veya soru geçersiz olarak kabul edildiği takdirde bu soru tüm adaylar için doğru olarak cevaplanmış kabul edilir. Genel Yetenek ve Kültür testi 20 puan üzerinden, Alan bilgisi ise 80 tam puan üzerinden ayrı olarak değerlendirilir. Bu değerlendirme ise Genel Yetenek ve Kültür testi konularıyla Alan testi konuları eşit olarak puanlandırılmaktadır. Adayların tüm testlerdeki puanları toplanarak 100 tam puan üzerinden genel başarı puanı hesaplaması yapılır.
Baraj Puanı
2018 yılında tekrar baraj puanı belirlenmiştir. Buna göre yeni düzenleme ile adayların sınavı kazanması için en az 70 puan alması gerekir. Sınava alınması planlanan görevlilerin iki katı fazla aday Adli yargı sözlü mülakatı görüşmesine çağırılır.